Nieuw bedrijf Mofixx richt zich op nieuwe techniek voor kijkoperatie

Voor de ontwikkeling van een uiterst innovatieve en elektronisch aangedreven endoscopie-arm (chirurgisch instrument) is een nieuw bedrijf opgericht: Mofixx B.V. Eén van de investeerders is DFZ Participaties, het innovatiebedrijf van De Friesland Zorgverzekeraar.

Samen met ontwikkelaar Indes uit Enschede en distributeur Van Straten Medical uit Nieuwegein neemt DFZ Participaties deel in Mofixx. Dit bedrijf gaat een endoscopie-arm ontwikkelen en verkopen. Met deze nieuwe technologie verbeteren kwaliteit en de efficiëntie bij zogeheten minimaal invasieve ingrepen in de toekomst ingrijpend. Minimaal invasieve ingrepen staan ook wel bekend als kijkoperaties of knoopsgatchirurgie, omdat er via één of eerdere kleine sneetjes geopereerd wordt.

Nu wordt de camera veelal vastgehouden door een assistent, wat ten koste kan gaan van de stabiliteit en de ruimte in het operatiegebied. De Afdeling Medische Techniek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) heeft het systeem bedacht en gepatenteerd. Het systeem bestaat uit een elektronisch gestuurde instrumenthouder en een disposable holle naald (‘trocar’) waarmee een camera of een ander instrument gecontroleerd in iedere gewenste positie kan worden gebracht en gefixeerd.

Met het nieuwe systeem, dat Mofixx na verdere ontwikkeling op de markt zal brengen, kan de chirurg met één hand in enkele seconden het instrument of de camera bedienen. Het voordeel van deze nieuwe technologie is dat de camerabeelden stabieler zijn. Ook hoeft een assistent niet continu de camera of instrument vast te houden waardoor problemen als verkramping en vermoeidheid worden voorkomen. Het systeem verbetert de kwaliteit van operaties tegen lagere kosten.

DFZ Partipaties ondersteunt innovatie binnen de gezondheidszorg door het verstrekken van kapitaal en het geven van ondersteuning aan jonge ondernemingen. Dit investeringsfonds is onderdeel van De Friesland Zorgverzekeraar.

Indes ontwikkelt en produceert innovatieve medische producten voor patiënten en professionals. Indes werkt intensief samen met verschillende academische ziekenhuizen en internationale bedrijven. Indes produceert in eigen assemblagefaciliteiten in Nederland en China.

Van Straten Medical produceert en levert aan 24 landen chirurgische disposables. Daarnaast wordt in Nieuwegein chirurgisch instrumentarium geproduceerd, gereviseerd en gefixeerd en voorzien van RFID technologie. Het bedrijf houdt zich tevens bezig met de reparatie, vervaardiging en levering van endoscopen en optieken.