Mofixx gebruikt bij operatie UMC Utrecht

De innovatieve camerahouder van Mofixx werd onlangs met succes voor het eerst gebruikt in het UMC Utrecht, door Uroloog Arto Boeken Kruger tijdens een nieroperatie. Het chirurgisch instrument wordt gebruikt om de camera te fixeren, waardoor het beeld stabieler is en er minder handen nodig zijn om de operatie uit te voeren.

Mofixx fixeert laparoscopen (en andere instrumenten) in elke gewenste positie. Door het indrukken van een schakelaar kan de laparoscoop met één hand en op een intuïtieve manier worden verplaatst, middels een “drag and drop” systeem. Bij een kijkoperatie is het erg belangrijk dat het beeld op de camera stabiel is en dat is niet altijd haalbaar als de camera met de hand wordt vastgehouden. Door Mofixx heeft de assistent de handen vrij voor andere taken. Ook voorkomt het een onnatuurlijk en onprettige werkhouding.

Joris Jaspers, hoofd Innovatie, Medische Technologie van het UMC Utrecht bedacht de Mofixx. “Het viel mij op dat veel assistenten en chirurgen onder slechte omstandigheden moesten opereren. Bij kijkoperaties moeten assistenten vaak op onmogelijke wijze uren lang in een slecht houding instrumenten vasthouden zodat de chirurg zijn werk kan doen. Ik vond dat dit beter kon.”

Mofixx is ontwikkeld in samenwerking met Indes. De samenwerking tussen Mofixx, het UMC Utrecht en Indes werd begeleid door Pontes Medical.

Publicaties in de pers:

UMC Utrecht

BNR

Mofixx

Bron: Mofixx / UCM Utrecht