Artikel: Made in Holland

In de laatste uitgave van Signalement, het periodieke branchemagazine van FHI (Federatie van Technologiebranches), is een interessant artikel verschenen over de ontwikkeling van Baroc, de mobiele operatiestoel met Indes Esense technlogie, die speciaal ontworpen is voor het opereren van obese personen.


Sophisticated operatiestoel als product van crossover technologie en ketensamenwerking.

Dit product is letterlijk en figuurlijk voor een ‘breed’ publiek.” Mark Dorrestein van ontwikkel- en productiebedrijf Q-Tec in Soest zet het mooi neer. De mobiele operatiestoel, Baroc, die zijn bedrijf samen met de Nederlandse ketenpartners Indes Design, Dockx Medical en DIS Sensors realiseert, is speciaal ontworpen voor het opereren van obese personen,tot een gewicht van 350 kilo! Een mobiele operatiestoel die tegelijkertijd een operatietafel is, die rijdt, kantelt, op hoogte verstelbaar is, ‘benen’ onafhankelijk van elkaar kan laten bewegen, dat is niet triviaal.

Door toepassing van het door Indes ontwikkelde Esense Power Assist systeem is het mogelijk de stoel met minimale kracht te manoeuvreren. Dit systeem bestaat uit een unit met roteerbaar aandrijfwiel en een kracht- en richtingsgevoelige sensor in de duwbeugel.

Doelstellingen van de chirurgen die meewerkten bij de ontwikkeling van de mobiele operatiestoel waren helder: zodanig kunnen werken dat operaties snel en efficiënt kunnen worden uitgevoerd en tegelijk het verplegend personeel ontlasten van zwaar tilwerk bij het iedere keer overhevelen van patiënten van een rijdend bed naar een operatietafel en weer terug.

Lees het gehele artikel: Made in Holland